Hemels van der Hart

Elke maand delen we ons perspectief in het Financieele Dagblad. Dit keer hebben we het over muren slopen.

Aan de andere kant van de oceaan wil iemand een muur bouwen. Een ‘great, great wall’ om de gevaren vanuit het buurland buiten de deur te houden. Gefinancierd via een importheffing van 20 procent, zodat de buren die muur zelf betalen. Dat zal ze leren! Nou ja, uiteindelijk zullen daardoor de avocado’s flink duurder worden en de wasmachines en televisies. En dus krijgen zijn eigen landgenoten de rekening, maar daar hoor je de grote murenbouwer niet over.

Ook in ons eigen landje timmeren de murenbouwers flink aan de weg. Mensen en partijen die grenzen willen sluiten en samenwerkingen willen beëindigen, omdat ze denken dat het daar veiliger van wordt. En wij daarmee allemaal gelukkiger. Gek eigenlijk, want Nederlanders behoren al tot de gelukkigste mensen van de wereld. Bovendien is het aantal mensen dat zich onveilig voelt de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald. Dus welk probleem zijn de murenbouwers eigenlijk aan het oplossen? En voor wie?

Wij geloven niet in het optrekken van barrières. Sterker nog: wij slopen ze liever. Dat is een belangrijk onderdeel van ons werk. Muren slopen tussen mensen en tussen teams, zodat ze beter kunnen samenwerken. Tussen organisaties en hun stakeholders, zodat relevantie zichtbaar wordt en kan groeien. Of tussen organisaties onderling, zodat ze elkaar beter begrijpen en samen nieuwe, nog betere proposities kunnen ontwikkelen. Heeft u nou ook behoefte aan een beter zicht op kansen en groei? Dan slopen we graag samen met u alle muren die uw succes in de weg staan. Zullen we?