Hemels van der Hart

Elke maand staan we in het Het Financieele Dagblad met een advertentie en dit keer stelden we ons de vraag ‘What about now?’.

Wij hadden het ons anders voorgesteld. De Brexit en Trump: we voorzagen het slechts als theoretische mogelijkheden. De paniek over de komende NL-verkiezingen is al voelbaar. Het pessimisme over de toekomst van Nederland is groot. De ene na de andere winkelketen sluit. De verharding over het asielbeleid doet pijn aan de ogen. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat een aantal multinationals het zwaar heeft en houdt. We sputteren en struggelen.

Tegelijk: de economie herstelt zich gestaag. De criminaliteit, het overheidstekort, de werkloosheid: ze nemen allemaal af. Cellen staan leeg, we zijn marktleider in Europa op het gebied van innovatie. Nederland staat op plek 7 van gelukkigste landen ter wereld. En heeft de allerbeste gezondheidszorg. De op een na beste koopkracht van de EU. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Nederland is gelukkig en welvarend.

Voor komende tijd staat niets vast. Alleen dat het niet vaststaat. Het voelt als de tektonische platen: optimisme komt hard in aanvaring met pessimisme. Winnen staat tegenover verliezen. Voorspoed vecht met tegenspoed. Het halfvolle en halflege glas. Als we straks allemaal 100 worden, is dat dan een zegen of een vloek? Het is allemaal een kwestie van keuzes en perceptie.

Zelf geloven wij dat je veranderingen kan ontwikkelen. Zoals Wim Leereveld, die tien jaar geleden bedacht hoe hij de wereldwijde spelregels in de farmacie kon veranderen door de Access to Medicine Index te starten. Het succes is weergaloos. Kijk maar eens op: accesstomedicineindex.org. We zijn met hem en zijn team in gesprek om datzelfde nog op vijf andere sectoren toe te passen. Dromen en realiteit: ze liggen vaak in elkaars verlengde. Wordt het tijd om jouw droom onder woorden te brengen en in 2017 te ontwikkelen? Dan zijn wij je partner. We wensen je een heel mooi nieuw jaar.