Hemels van der Hart

Elke maand delen we ons perspectief in het Financieele Dagblad.

Eerlijk is eerlijk: wij slaakten een zucht van verlichting toen om 21.00 uur de eerste exitpolls binnenkwamen. Oeverloze discussies over nexits, islamitische invasies en andere ronkende retoriek zouden ons bespaard blijven. We konden weer gaan bouwen; het (internationaal geprezen, nationaal verguisde) poldermodel mag worden afgestoft en zijn heilzame werk doen.

Natuurlijk wordt het een hele klus om een werkbare coalitie te vormen, met zo veel partijen en tegenstellingen. Als (in)formateur probeert u verschillen te overbruggen en samenwerkingen mogelijk te maken. En dat valt niet mee. Wij willen u graag een alternatief perspectief aanreiken. Als u de partijen nu eens vraagt om niet te knutselen aan een compromis voor de korte termijn, maar samen hun droom voor Nederland te schetsen? Een lonkend perspectief voor ons allemaal, een stip op de horizon die ons verenigt. Waarin de 80 procent aan overeenkomsten die we hebben de boventoon voert en niet de 20 procent aan verschillen.

Wij geloven dat Nederland beter wordt van zo’n gezamenlijke droom voor onze toekomst. En de realisatie daarvan. Krachten bundelen, elkaar versterken op de gezamenlijkheid. En dat geldt niet alleen voor Den Haag. Zo’n droom helpt ook om andere coalities vleugels te geven. Nieuwe en bestaande, zoals NL2025, De Kamer van Achmea, Global Compact van de United Nations. Hoe meer we het eens zijn over wat ons in de toekomst verbindt, hoe meer we samen zullen bereiken. En ja, wij doen graag mee. Zullen we?